Råvarupris inflationen kommer till din lokala klädaffär – Lär dig forex och aktiehandel

Råvarupris inflationen kommer till din lokala klädaffär


Råvarupriserna har haft en jämn uppgång under det gångna året – faktiskt har investerare i råvarufutures gjort bättre än i de flesta andra sektorer under 2010.

Silver hade ett utmärkt år och ökade över 80 procent på grund av entusiasm för ädelmetaller som har industriella tillämpningar. Vete, majs och sojabönor har också gjort det bra, eftersom svåra vädermönster slog grödor i Ryssland, Australien, Afrika och Sydamerika.

Nyligen har kakaoterminer ökat i kölvattnet av politisk oro i världens största leverantör av bönan, Elfenbenskusten. Där har ett omtvistat presidentval nästan stängt den västafrikanska nationens handelsvaruexportföretag.

Men årets bäst resultat var bomull, som har mer än fördubblats i pris sedan förra året och klättrade till 182,75 cent per pund. Investerare i bomull har gjort sig bra när efterfrågan på tillväxtmarknader som Kina växte, medan förödande översvämningar i Pakistan torkade bort en stor del av landets skörd.

I en ny rapport föreslår Associated Press att när bomull blir dyrare kan det äntligen börja påverka konsumentpriserna. Påverkan, säger trådtjänsten, kan bli ännu hårdare eftersom människor har minskat utgifterna avsevärt sedan finanskrisen och lågkonjunkturen 2008.

“Vi har varit så vana vid deflation i år och år,” sa David Bassuk, verkställande direktör på detaljhandelskonsultföretaget AlixPartners, till AP. “Kunder kommer att bli förvånade.”

Vissa chefer är mer övertygade om det stigande priset på bomull. Det finns många faktorer som går in på det sista priset på ett par jeans eller en t-shirt, och råvaror utgör bara en del av helheten.

“Det finns ingen tvekan om att det kan finnas några prisökningar som dyker upp, men vi vill aldrig låta det vara det första svaret … att bara för att bomullspriserna är uppe, att vi automatiskt kommer att överföra det till konsumenterna, ”Mike Duke, Wal-Marts verkställande direktör och president, berättade för trådtjänsten i en intervju.

En nyckelfråga för investerare är om höga priser äntligen kommer att orsaka ett återfall. Olika råvaror har olika elasticiteter på grund av hur dessa priser filtreras in på den slutliga konsumentmarknaden. Förändringar i priset på råoljefutures tenderar att generera en snabb reaktion, eftersom priserna på uppvärmningsolja och gas förändras dag för dag.

Andra varor, som vete och kaffe, tar vanligtvis längre tid att kännas i gångarna i den lokala mataffären eller på Starbucks-disken. Det genomsnittliga priset på en bröd eller en kopp kaffe är inte mycket högre än för 12 månader sedan.

Men när reaktionen inträffar kan den vara snabb och skarp. Bomulls futuresinvestorer kan se ytterligare vinster om utbudssituationen fortsätter att begränsa kinesiska och sydasiatiska tillverkare, men en kollaps i efterfrågan på konsumenter kan leda till plötslig och försvagande volatilitet.

Faktum är att Bloomberg rapporterar att vissa tunga hitters säkrar sina hausseartade satsningar på bomull. På IntercontinentalExchange skulle en ny regel ha kunnat provocera detta tillbakagång: Börsen sade att handlare som har över 300 kontrakt måste bevisa ett ekonomiskt behov av dem under leveransperioden.

“Många likviderade positioner uppmanades av börsen,” sa Sharon Johnson, en senioranalytiker på Penson Futures i Atlanta, till nyhetstjänsten. “[Denna] vecka såg vi spekulativa handlare också boka vinster när priserna steg.”

Recent Content

link to Säkringssystematisk risk

Säkringssystematisk risk

Systematisk risk är alltid ett hot mot även en väl diversifierad portfölj. När det gäller handel är vi alltid medvetna om systematisk risk och letar efter sätt att säkra den så mycket som möjligt. Vad är systematisk risk exakt? Det är den inneboende risken för att de finansiella marknaderna kraschar som de gjorde i slutet […]